Op onze website worden alleen functionele cookies gebruikt om de site optimaal te laten werken.
Bierblog:
Overig brouwsels

Hopteelt

Hopteelt

21 juni; de dag dat de hop overgaat van groei naar bloei

Op de langste dag van het jaar weet de hopplant dat het tijd wordt om van groei naar bloei over te stappen. Op deze manier kunnen we vanaf eind augustus gaan oogsten om hiermee het 'groene goud' van de bierbrouwer veilig te stellen.

Hop groeit enorm snel


Hop is een klimplant die behoort tot de Cannabinaceae familie en is verwant aan de hennep en cannabis. Het is een snelgroeiende klimplant die van nature voorkomt tussen de 35° en 55° breedtegraad. Hoe dichter bij de evenaar, hoe minder lichturen die nodig zijn voor de hopplant.

Enkel de vrouwelijke hopplanten zijn geschikt voor het brouwproces van bier.

De hopstokken beginnen met de groei in april om te eindigen wanneer de dagen weer korter worden. Bij goed weer groeit de plant wel tot 30cm per dag om tenslotte tot 7 meter hoog te worden.

 

De oogst

Na de bloei worden hopbellen gevormd die verder rijpen tot ongeveer augustus-september. Als de hopbel volledig gesloten is en nog licht elastisch is, dan is de hopbel rijpen kan er geoogst worden. De hopranken worden onderaan en bovenaan afgesneden en opgevangen.

Na het plukken worden de hopbellen zo snel mogelijk gedroogd, vocht kan immers schimmels en verrotting doen ontstaan en dient vermeden te worden. In het slechtste geval zou door het vocht de hop totaal onbruikbaar worden. Voor het drogen wordt een grote zeef gebruikt waarop de hopbellen gelegd worden. Door er vervolgens warme lucht door te blazen en de hopbellen regelmatig te keren kan het vocht verdampen uit de hopbellen.

Tenslotte worden de hopbellen in grote zakken geperst om te beschermen tegen oxidatie en zijn deze klaar voor verdere verwerking tot hopbloemen, hoppellets, hoppoeder, hopextract, hopolie, ...

Kwaliteit zit in Kennis & Ervaring

Wist je dat gemotiveerde en opgeleide vakkrachten zorgen voor meer betrokkenheid en een hogere omzet?

Kijk maar eens bij Cursussen & Trainingen

Een kleine impressie

De wereld van proosten & proeven.

Op dit moment zijn er geen items om weer te geven.
Smaakt dit naar meer?

onafhankelijk advies, gesteund door meer dan 30 jaren ervaring