Op onze website worden alleen functionele cookies gebruikt om de site optimaal te laten werken.
Bierblog:
Cafés - eetcafés

Kopstoot 2.0

Kopstoot 2.0

De revival van de Kopstoot

Bye bye slappe pils en goedkope jenever, de kopstoot bestaat niet meer uit de goedkoopste jenever en eerste de beste pils, maar wat dan wel? Lees het in deze bierblog.

Een kopstoot is de combinatie van een bier en een borrel jenever. Je bestelt ze dus als set van twee en krijgt simpelweg een jenever naast je glas bier voor je neus. Volgens de traditie slurp je eerst het jeneverglaasje op om vervolgens de warmte in mond en slokdarm te blussen met een frisse pils.

Nu is het zo dat er voorheen niet echt veel moeite werd gedaan om van een kopstoot een kwaliteitsdrank te maken. De goedkoopste jenever van het schap en de eerste de beste pils moesten de klus maar klaren. Ware het niet dat de speciaalbieren en jenevers de laatste jaren een flinke opmars hebben gekend - en dát zet die goeie ouwe kopstoot in een heel nieuw daglicht.

De kopstoot is dus aan een revival bezig

Maar dan wel in een nieuw jasje. Bye bye slappe pils en goedkope jenever, de kopstoot 2.0 bestaat uit Craft bier en een bijzondere jenever, vaak uit microbranderijen. 

Zoals bijvoobeeld The Stillery's Ouwe Old Hop; een gele genever, bestaande uit een bijzondere samenstelling aan ingrediënten. Met als basis spelt gevolgd door botanicals zoals venkel, zoethout en klaprozen. Verder is er ook gebruik gemaakt van hop, de Citra en Amarillo. Als klap op de vuurpijl heeft hij ook nog eens enige tijd mogen rijpen op Amerikaans wit eikenhouten vaten.

Hierbij een passend bier vinden vraagt om een benadering zoals we die kennen uit de foodpairing. We gaan zoeken naar smaken en intensiteiten die de perfecte match opleveren.

Een laatste tip:

sla de jenever niet in één keer achterover, maar nip er liever van... veel lekkerder!

Een kleine impressie

De wereld van proosten & proeven.

Op dit moment zijn er geen items om weer te geven.
Smaakt dit naar meer?

onafhankelijk advies, gesteund door meer dan 30 jaren ervaring