Op onze website worden alleen functionele cookies gebruikt om de site optimaal te laten werken.
Bierblog:
Restaurants

Bier & Chocolade pairing

Bier & Chocolade pairing

Bier & Chocolade de ultieme verleiding

Bier en chocolade kunnen beiden een hemels verlangen opwekken; wat te denken van de combinatie van die twee! Een goede pairing kan er zomaar voor zorgen dat één en één drie worden.

Tussen bier en chocolade zitten veel overeenkomsten

Er zijn ontzettend veel smaak gerelateerde overeenkomsten tussen cacao en bier die zeker niet denkbeeldig zijn. Een onmiskenbare magie die deze twee authentieke producten met elkaar verbindt

Denk maar eens aan donkere bieren als porter en stout. Zonder dat er cacao aan toegevoegd is, heb je toch die chocoladesmaak of het specifieke chocolade aroma. Enkel afkomstig vanuit de combinatie mout, gist en hop.

En toch is het niet eenvoudig om de juiste chocolade met het juiste bier te combineren. Daarvoor moet je eerst een kleine analyse in smaakpatronen proberen te schetsen. Van zoet naar bitter, van licht naar zwaar, van wit naar donker. Iedereen heeft haar of zijn favoriet en smaakbelevingen zijn nu één maal verschillend. Maar om dit te begrijpen moeten we wel weten met wat chocolade te combineren is. Met een overeenkomstige of juist contrasterende smaak?

Bier en chocolade hebben heel wat met elkaar gemeen, vooral hun complexiteit. Een complexiteit die niet alleen tot uiting komt in hun subtiele aroma’s, maar ook in hun productieproces en de ingrediënten zelf. Zoals chocolademout dat op hoge temperatuur wordt geroosterd om bier die donkere, bittere toets van pure chocolade te geven. Zoals het aroma van sinaasappelschil dat voor vuurwerk zorgt bij chocolade, maar voor een subtiele noot in witbier zorgt. Of pure mout dat smaken met chocolade aan koekjes een zoete, gegrilde toets van biscuit geeft.

Combineren vraagt om goede smaakpapillen

Belangrijk bij proeverijen van bier en chocolade is dat de onderlinge smaakintensiteit altijd tegen elkaar opgewassen moet zijn. Als je een stevige pure chocolade van 70% tegenover een licht bier zet, valt de smaak van het bier weg. Omgekeerd net hetzelfde; als je een zoete witte chocolade tegenover een complex bier, valt ervan de chocolade niet veel meer te genieten.

Over één ding is iedereen het eens: Bier & Chocolade zijn de ultieme verleiding en een unieke smaaksensatie waarbij beide producten elkaar beter maken.

Een kleine impressie

De wereld van proosten & proeven.

Op dit moment zijn er geen items om weer te geven.
Smaakt dit naar meer?

onafhankelijk advies, gesteund door meer dan 30 jaren ervaring